دانشکده‌ طب معالجوی

مقدمه

طب معالجوی یک دانش کاربردی است، هدف آن حفظ و ارتقای صحت، تداوی امراض و بازتوانی آسیب‌دیدگان است. این منظور با شناخت امراض، تشخیص، تداوی و جلوگیری از بروز آن­‌ها به انجام می‌رسد. دانش طب بر روی طیف وسیعی از رشته‌ها بنا شده است. امروزه هدف دانش طب استفاده از فن‌آوری‌های دانش‌‌محور و استدلال قیاسی برای رسیدن به راه‌حل مشکلات کلینیکی است.

در تدوین برنامه‌ی درسی (Curriculum) جدید، تلاش شده است که آخرین تحولات در حوزه‌ی طب معالجوی در دانشگاه‌های خارج از کشور مورد مطالعه قرار گیرد و  جدیدترین تغییرات در این حوزه با توجه به نیازمندی‌های علمی و کاربردی آن‌ها در کشور ما، در برنامه‌ی این رشته منظور و ملحوظ گردد.

معرفی مختصر دانشکده

دانشکده طب معالجوی دانشگاه خاتم النبیین(ص)، در سال ۱۳۹۰ با مجوز رسمی از وزارت محترم تحصیلات عالی افغانستان تأسیس و در بهار سال ۱۳۹۰ اقدام به جذب و پذیرش محصل نمود. این دانشکده دارای دو دیپارتمنت و شش کمیته بوده و برنامه‌های آموزشی در مقطع MD تایم‌ روزانه را در رشته‌ طب معالجوی برگزار می‌کند. تاکنون یعنی سال ۱۴۰۱ دانشکده طب معالجوی ۶ دوره فراغت داشته است.

نام دانشکده

طب معالجوی

دیپارتمنت‌ها

دیپارتمنت داخله
دپارتمنت صحت عامه

کمیته‌ها

کمیته‌ی تضمین کیفیت
کمیته‌ی نظم و دسپلین
کمیته‌ی پلان
کمیته‌‌ی تحقیق
کمیته‌ی آموزش الکترونیک
کمیته‌ی نصاب

تعمیر و صنوف

دانشکده‌ی طب معالجوی دانشگاه خاتم‌النبیین(ص) دارای تعمیر مناسب و مجهز با وسایل آموزشی و آسایشی لازم می‌باشد. این دانشکده دارای تعداد ۱۴ صنف مجهز با امکاناتی مانند وایت بورد، پروژکتور، LCD، چوکی­های مناسب و نور کافی می‌باشد.

لابراتوارها

دانشکده‌ی طب معالجوی دانشگاه خاتم‌النبیین(ص) دارای ۱۳ لابراتوار مجهز شامل لابراتوارهای آناتومی، هیستولوژی، پاتولوژی، بیوشیمی، کیمیا، میکروبیولوژی، بیولوژی و مهارت‌های کلینیکی می­‌باشد.

کتابخانه‌ و مرکز آی‌تی

این دانشکده دارای کتابخانه‌ی تخصصی به شمول کتاب‌های درسی و مطالعاتی و هم‌چنین مرکز تکنالوجی معلوماتی (IT) می‌باشد که همه روزه از ساعت ۸ صبح الی ۴  بعد از ظهر برای استفاده‌ی محصلان خدمامت ارایه می‌کند.

نیازسنجی عمومی

بررسی اجمالی وضع موجود خدمات صحی در کشور به‌وضوح نشان می‌دهد که فقط ساکنین شهرهای بزرگ از خدمات صحی و تسهیلات آن به صورت نسبی برخوردارند؛ ولی طبقات مستضعف و آنانیکه در مناطق دورافتاده‌ی کشور زندگی می­‌کنند، متاسفانه از امکانات اولیه‌ی خدمات صحی بی‌بهره مانده‌­اند و این به علت کمبود نیروی مسلکی، عدم توزیع صحیح آن‌ها و همچنان محدود بودن امکانات آموزشی طبی بوده است. بر اساس برآوردی که به عمل آمده، تعداد کل داکتران موجود حتا نیمی از نیازهای صحی جامعه را تامین کرده نمی‌تواند.  برای رفع این مشکل باید با گسترش دانشکده‌های طب در سطح کشور و به کارگیری کلیه‌ی امکانات خدمات صحی در افزایش نیروی مسلکی کوشید. بدین‌منظور ایجاب می‌کند که تأسیس و راه‌اندازی همچو مراکز آموزشی را در چارچوب قوانین وزارت محترم تحصیلات عالی کشور داشته باشیم تا بتوانیم با آموزش صحیح، افراد مسلکی و کارآمد را تربیه نموده و کمیت و کیفیت خدمات آموزشی طبی را بالا برده به‌طوریکه پس از فارغ‌التحصیل شدن در رفع نیازهای جامعه در همه‌ی نقاط کشور یکسان خدمت نمایند.

برای برپایی رشته‌ی طب معالجوی در دانشگاه خاتم النبیین(ص) نیازسنجی عمومی به شیوه‌ی پرسش­نامه با اشتراک مراجع ذیل صورت گرفت:

– وزارت تحصیلات عالی؛

-وزارت صحت عامه؛

– شفاخانه‌ی علی آباد؛

– شفاخانه‌ی جمهوریت؛

– شفاخانه‌ی استقلال؛

– شفاخانه‌ی انتانی؛

– شفاخانه‌ی توبرکلوز؛

در نتیجه مراجع مذکور به ضرورت ایجاد رشته‌ی طب معالجوی در دانشگاه خاتم النبیین(ص) صحه گذاشتند.

نیازسنجی آموزشی

بعد از اجرای نیازسنجی عمومی، به نیازسنجی آموزشی پرداخته شد. در این نیازسنجی، به‌منظور رسانیدن دانش‌ها، مهارت‌ها، و تغییرات سلوکی به دانشجویان از مراجع فوق‌الذکر به شیوه‌ی پرسشنامه معلومات لازم جمع‌آوری گردید و نظریات مفیدشان در محتوای کریکولم وسیعا در نظر گرفته شد.

تدوین موفقیت‌­آمیز برنامه‌ی درسی مستلزم در نظرگرفتن وجوه گوناگون است. در دنیای امروز، دانشگاهی موفق است که پاسخ‌گوی نیازهای واقعی جامعه‌ی انسانی باشد و بتواند فارغ‌التحصیلانی توانمند و کارامد را پرورش دهد؛ افرادی که هم قادر به تأمین نیازهای نهادهای اجتماعی باشند و هم به مثابه‌ی نوعی بازخور، با استخدام در ترکیب هیأت علمی دانشگاه­‌ها و یا تلاش برای نظریه‌­پردازی، به تقویت چرخه­‌های مؤثر پیشرفت و توسعه‌ی علم کمک نمایند.

کشور ما افغانستان به دلیل اینکه در گذشته با چالش‌های مهم مواجه بوده است، و با توجه به اینکه در آغازین مراحل حرکت به سمت توسعه و انکشاف خدمات صحی قرار دارد، ضرورت مبرم به توسعه‌ی منابع انسانی در عرصه‌ی علوم طبی می‌باشد.

فارغ‌التحصیلان این رشته، با توجه به آموزش‌­هایی که می‌بینند، هم می‌­توانند در سطوح مدیریتی ارگان‌­ها و وزارتخانه­‌های مرتبط با خدمات صحی به کار اشتغال ورزند و هم در شفاخانه‌­ها، کلینیک‌­ها و سایر مراکز صحی به ارائه‌ی خدمات صحی بپردازند و یا در مراکز تحصیلات عالی به امر آموزش محصلین بپردازند. علاوه بر این، فارغ‌التحصیلان این دوره می‌توانند در کارهای پژوهشی و تحقیقاتی که امروز در موسسات بزرگ از اهمیت زیادی برخوردار است، مشغول به کار شوند.

اهداف آموزشی

  1. تربیت نیروی مسلکی آراسته با اخلاق اسلامی و طبی؛
  2. آشنا ساختن محصلان با مباحث و مضامین علوم طبی در زمینه‌های مختلف؛
  3. تربیت افراد کارآمد با توانایی علمی و عملی که قابلیت و توانایی جهت وقایه و معالجه‌ی امراض را داشته باشند و بتوانند در مراکز صحی کشور مثمر واقع شوند؛
  4. تعمیم و گسترش نیروهای مسلکی مورد نیاز کشور؛
  5. قادر ساختن محصلان در جهت استفاده از آخرین منابع علمی و بهره‌گیری از اطلاعات جدید؛
  6. آشنایی با اولویت­ها و مسائل صحی منطقه و جهان؛
  7. مستعد و نیرومند ساختن محصلان در جهت تلاش برای ارائه‌ی راهکارهای گسترش صحت در جامعه و گرایش به عدالت در صحت.

معرفی محتوا

دوره‌ی تحصیل

مطابق نظام­نامه‌ی آموزشی این پوهنتون، مدت تحصیل در این دوره حداقل شش سال و حداکثر نه سال می­باشد. هر محصل می­تواند در هر سمستر حد اقل ۱۷ کریدیت و حد اکثر ۲۱ کریدیت را انتخاب نماید.

این دوره‌ی تحصیلی شامل سه مرحله‌ی ذیل می­باشد:

  • پاراکلنیک (Basic)
  • کلنیک
  • ستاژ

پاراکلنیک: مدت زمان این مرحله ۲ سال است. در این مرحله محصلان دروس اساسی (Basic) و مرحله‌ی اول دروس عمومی و اختصاصی را می‌گذرانند.

هدف: هدف از این مرحله، آموزش ساختمان بدن انسان و اعمال فیزیولوژیک آن و همچنین شناخت عوامل بیولوژیک، پتالوژیک و مکانیزم­های دفاعی بدن در برابر آن‌ها و اصول آسیب­های بدن انسان و آشنا ساختن محصلان با اصول مسائل صحی است. حد اکثر مدت زمان در این مرحله ۳ سال است.

کلنیک: هدف از این مرحله، تشخیص امراض از دیدگاه کلینیکی و لابرتواری و به دست آوردن توانایی­های لازم در به کار بردن اندیشه و استقلال فکری و نتیجه­گیری سریع به‌منظور برخورد منطقی و صحیح  با مریض و طراحی تدابیر وقایوی و تداوی می­باشد. مدت زمان در این مرحله ۳ سال است که طی آن دوره­های پراکتیک از دروس داخله، جراحی، اطفال، نسائی ولادی، چشم، گوش و گلو و ، عقلی و عصبی، رادیولوژی، جلدی و زهروی و واحدهای باقیمانده‌ی تئوری از دروس عمومی و اختصاصی گذرانده می­شود.

دوره‌ی کلینیکی شامل دو بخش است:

  • آموزش محصلان بر بالین مریضان در شفاخانه­ها؛
  • گذراندن دروس تئوری در دانشگاه: حد اکثر مدت زمان گذراندن این مرحله ۴ سال است.

دوره‌ی ستاژ

هدف از این مرحله پرورش مهارت­ها و تقویت قدرت تصمیم­گیری و افزایش اعتماد به نفس و همچنین برخورد مستقیم محصل با مسائل تشخیصی و تداوی و واگذار کردن این مسؤولیت به عهده‌ی او می­باشد. زمان مطلوب این دوره یک سال است که در این مدت دوره‌های داخله‌ی عمومی، جراحی، اطفال، نسائی ولادی، جلدی زهروی، وقایه، گوش و گلو، چشم، عقلی و عصبی، طب عدلی، انتانی و توبرکلوز توسط محصلان گذرانده می­شود. مکان گذراندن این دوره فقط در شفاخانه­های کادری می باشد.

منوگراف(Thesis)

هدف: متبارز و آشکار نمودن توانایی­های فردی و علمی محصلان و همچنان آموزش دادن در جهت کسب مهارت‌های علمی و تحقیقاتی در آینده.

منوگراف ۶ کریدیت است و هر محصل باید حداقل یک سال قبل از اتمام دوره‌ی تحصیلی خود موضوع آن را تحت نظر استاد راهنما مشخص نموده قبل از فارغ التحصیل شدن آن را دفاع نماید.

انترنشیپ، ستاژ و سیر علمی

محصلین دوره‌ی طب معالجوی، علاوه بر گذراندن دروس نظری، به تناسب مضامین، دوره­‌های پراکتیک بخش­‌های مختلف کلینیکی را در شفاخانه‌­ها نیز پشت سر می‌گذارند تا با مشاهده‌ی عملی پروسه‌ی تشخیص، تداوی و فالوآپ بیماران را نیز یاد بگیرند و آموخته­‌های تئوریک خود را در مرحله‌ی عمل به اجرا بگذارند.

تناسب کارهای عملی و نظری

برای این که محصل مفردات هر مضمون را به خوبی فرابگیرد، نیاز دارد که مباحث تئوریک را به‌صورت پراکتیک در لابراتوارها و شفاخانه­‌ها نیز یاد بگیرد. از کل مضامین در حدود ۵۷% تئوری و ۴۳% پراکتیک می­‌باشد.

روش‌های آموزشی

در دوره‌ی طب معالجوی، به تناسب مضامین در نظر گرفته شده، از روش‌های آموزشی مختلف استفاده می‌شود.  در مجموع روش‌های مورد استفاده‌ در تدریس این رشته، یک یا ترکیبی از روش‌های ذیل می‌باشد.

  1. روش لکچر: این روش در مضامینی که بیش‌تر جنبه‌ی مبانی و نظری دارند و نیاز است که حجم زیادی از معلومات به فراگیر منتقل شود، مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش، مفاهیم و مباحث به‌طور شفاهی به دانشجویان انتقال داده می‌شود؛
  2. روش اکتشافی: زمانی که دانشجویان معلومات اولی در مورد رشته را به دست آوردند، زمان آن می‌رسد صنف حالت فعال به خود بگیرد و دانشجویان به تفکر و یافتن پاسخ‌ها قبل از طرح پاسخ از جانب استاد واداشته شوند. برای تحقق این خواسته، از دانشجویان خواسته می شود که دانش‌ها و باورهای جدید را فعالانه بیاموزند و در طرح بحث و نقادی آن با استاد و همشاگردی‌های خود مشارکت نمایند؛
  3. روش پرسش و پاسخ: برای اطمینان از یادگیری مضمون، بخشی از پروسه‌ی آموزش به پرسش و پاسخ از دانشجویان اختصاص داده می‌شود. این کار هم در مورد مباحث از قبل آموزش داده شده و در مورد مباحث جدید صورت می‌گیرد تا هم روحیه‌ی خلاقیت و تفکر در دانشجویان تقویت شود و هم بر اثر تکرار و بازگویی مباحث، زمینه‌ی نهادینه شدن آن‌ها فراهم گردد؛
  4. آموزش کلینیکی: زمانی که دانشجویان چهار سمستر تحصیلی را پشت سر گذاشتند و تا حدودی ذهنیت علمی نسبت به رشته پیدا کردند، برای تطبیق آموخته­‌های شان در زمینه‌ی طب وارد شفاخانه­‌ها نیز می‌شوند؛
  5. تحقیق و حل مسأله: در این روش، به تناسب توان محصلان به آن‌ها موضوع داده می‌شود تا اطلاعات و معلومات خود را از طریق مطالعه و بررسی بیش‌تر افزایش دهند و نیز مسایلی جهت یافتن راه حل برای آن‌ها پیشنهاد می‌گردد تا در فرصت زمانی داده شده، نتیجه‌ی کار خود را گزارش دهند؛
  6. کار گروهی: از آن‌ها که یکی از مهارت‌های انسانی مورد نیاز، توانایی ارتباط و کارگروهی با دیگران می‌باشد، در برخی مضامین اعضای صنف به گروه های خرد چند نفره تقسیم می‌شوند و به آن‌ها کار گروپی داده می‌شود. مسؤولیت و امتیاز کار به همه تعلق می‌گیرد.

شیوه‌های ارزیابی دانشجویان

ارزیابی دانشجویان در دوره‌ی طب معالجوی با استفاده از روش­های مختلف صورت می‌گیرد. از مجموع ۱۰۰ نمره‌ای که به هر مضمون به‌عنوان امتیاز تعلق می‌گیرد، ۶۰ درصد آن مربوط به امتحان کتبی پایان سمستر، و مابقی به اموری مانند حضور منظم در صنف، انجام کار خانگی، حل تمرین، فعالیت در داخل صنف و غیره به تشخیص استاد مربوط، تعلق می‌گیرد.

نحوه‌ی توزیع نمرات در مجموع به شیوه‌ی ذیل می‌باشد:

  1. حضور منظم در صنف با حفظ نظم عمومی ( ۱۰ %)
  2. ارائه‌ی کارخانگی و فعالیت‌هایی نظیر: پرسش و پاسخ از مضمون­های گذشته و از مضمون حاضر(۱۰% )
  3. ارزیابی وسط سمستر: این ارزیابی در ختم هفته‌ی هفتم انجام می‌شود که امتحان۲۰ % گفته می‌شود(۲۰%).

ارزیابی ختم سمستر (امتحان نهایی) این ارزیابی در ختم سمستر به‌صورت کتبی انجام می پذیرد(۶۰%).

فایل های قابل مشاهده و دانلود برای مطالعه بیشتر

شماره عنوان فایل نوع فایل دانلود فایل
۱ کتلاک دانشکده طب معالجوی PDF کلیک نمایید!

مشخصات

اسم: محمد جواد
تخلص: جواد
سال و محل تولد: غزنی، افغانستان
شماره تماس: ۰۷۷۱۱۱۲۶۰۰
آدرس ایمیل: [email protected]
رشته تحصیلی: طب معالجوی
درجه تحصیلی: MD
رتبه علمی: پوهنیار
موقف سازمانی: رئیس دانشکده طب معالجوی

تحصیلات

  • دوره تخصصی داخله صدری: شفاخانه صدری ابن سینا کابل ۱۳۹۶-۱۳۹۸
  • طب معالجوی: دانشگاه خاتم النبیین(ص) کابل ۱۳۹۰- ۱۳۹۵
  • دیپلم : لیسه ذکورمرکزبامیان ۱۳۸۹

سوابق کاری

  • استاد دانشگاه خاتم النبیین (ص) از سال۱۳۹۹تا اکنون؛
  • استاد دانشگاه رابعه بلخی ۱۳۹۷-۱۴۰۰؛
  • استاد موسسه تحصیلات عالی افغان سویس ۱۴۰۰- ۱۴۰۱؛
  • متخصص داخله شفاخانه کادری خاتم النبیین(ص) ۱۴۰۰- تا اکنون

شرح وظایف

  1. نمایندگی مناسب از دانشکده در سطوح بالای دانشگاه و مراجع بیرونی؛
  2. طرح پیشنهادها و برنامه های مناسب برای بهبود وضع تدریسی و کاری دانشکده؛
  3. ارایه مشوره نیک به معاونت علمی جهت بهبود وضعیت آموزشی، اداری و اجرایی؛
  4. نظارت از تطبیق احکام قانون، مقرره، لوایح و فیصله های شورای علمی دانشکده و شوراهای دانشگاه؛
  5. برگزاری و اداره جلسات شورای دانشکده و ارسال مصوبات آن به مراجع ذیربط جهت اجرا و طی مراحل قانونی؛
  6. نظارت برفعالیت های علمی و آموزشی دیپارتمنت‌ها؛
  7. نظارت بر فرایند تحقیق پایانی مقطع لیسانس و پایان نامه ماستری؛
  8. نظارت از بازبینی نصاب تحصیلی و ارسال آن به کمیته اصلی دانشگاه؛
  9. برقراری ارتباطات علمی، تحقیقاتی و ارتقای ظرفیت با نهاد های علمی معتبر بیرونی؛
  10. تلاش جهت ارتقای مستمر آموزش و استفاده از جدیدترین دستاوردهای علمی در این زمینه؛
  11. تلاش جهت ایجاد فضای همکاری صمیمانه میان اعضای دانشکده و فراهم سازی زمینه رضایت دانشجویان به عنوان مشتریان اصلی دانشگاه؛
  12. نظارت از کلیه برنامه های کمیته‌های فرعی دانشکده؛
  13. جمع آوری گزارش کمیته‌های دانشکده و توحیدآن؛
  14. بررسی گزارش فعالیت کمیته‌ها و دیپارتمنت‌ها و ارایه راه حل دقیق در صورت نیاز؛
  15. تدوین و اجرای پلان پنج ساله دانشکده؛
  16. دریافت گزارش ماهوار از دیپارتمنت‌های مربوطه از فعالیت و برنامه های آموزشی اساتید کادرعلمی؛
  17. طراحی، مدیریت و برگزاری سمینارهای علمی مصوب در شورای علمی مربوطه؛
  18. پیشبرد و مدیریت امور پژوهشی دانشکده؛
  19. ابلاغ مصوبات و دستورات مقامات مافوق به دیپارتمنت‌ها؛
  20. شرکت در جلسات موظفی و سایر جلسات بیرون از دانشگاه در صورت نیاز و به دستور معاون علمی؛
  21. ارایه بازخورد به مسول دیپارتمنت مربوطه؛
  22. نظارت از به روز رسانی کریکولم ها مطابق نیاز جامعه و پیشنهاد تغییر آن در صورت نیاز؛
  23. ارایه گزارش جامع سمستر وار و سالانه از کلیه فعالیت های دانشکده به معاونت علمی؛
  24. انجام برنامه نظارت سالانه دانشکده و ارسال به موقع آن به معاونت علمی؛
  25. سایر وظایف قانونی که از طرف مرجع مافوق به وی سپرده می‌شود.
چشم‌انداز
دانشکده طب معالجوی قصد دارد در ارتقاء صحت جامعه با تربیت نیروهای کارآمد، ارائه خدمات صحی معیاری و پژوهش های کاربردی در منطقه پیشتاز باشد.
مأموریت
تربیت نیروی انسانی متعهد و متخصص، بستر سازی جهت انجام پژوهشهای کاربردی و اساسی، ارائه خدمات صحی متناسب با استندردهای جهانی به منظور کمک به سلامت افراد جامعه و نیازهای صحی کشور.

اعضای هیأت علمی دانشکده طب معالجوی

شماره اسم و تخلص رشته تحصیلی درجه تحصیلی رتبه علمی
۱ داکتر علی احمد ناصری مکارم بختیاری طب معالجوی ماستر پوهنمل
۲ داکتر سیف‌الله نیازی طب معالجوی MD پوهنیار
۳ داکتر محمد جواد جواد طب معالجوی MD پوهنیار
۴ داکتر سید یوسف موسوی فیزیولوژی PHD پوهندوی
۵ داکتر محمدلطیف نظری طب معالجوی ماستر پوهنمل
۶ داکتر خانعلی محمدی صحت عامه PHD پوهندوی
۷ داکتر جعفرعلی مرادی طب معالجوی ماستر پوهنیار
۸ داکتر موسی بشیر صحت عامه ماستر پوهنیار

آمر دیپارتمنت داخله

مشخصات فردی

اسم: محمد جواد
تخلص: جواد
سال و محل تولد: غزنی، افغانستان
شماره تماس: ۰۷۷۱۱۱۲۶۰۰
آدرس ایمیل:
رشته تحصیلی: طب معالجوی
درجه تحصیلی: MD
رتبه علمی: پوهنیار
موقف سازمانی: آمر دیپارتمنت داخله

تحصیلات

  • دوره تخصصی داخله صدری: شفاخانه صدری ابن سینا کابل ۱۳۹۶-۱۳۹۸
  • طب معالجوی: دانشگاه خاتم النبیین(ص) کابل ۱۳۹۰- ۱۳۹۵
  • دیپلم : لیسه ذکورمرکزبامیان ۱۳۸۹

سوابق کاری

  • استاد دانشگاه خاتم النبیین (ص) از سال۱۳۹۹تا اکنون؛
  • استاد دانشگاه رابعه بلخی ۱۳۹۷-۱۴۰۰؛
  • استاد موسسه تحصیلات عالی افغان سویس ۱۴۰۰- ۱۴۰۱؛
  • متخصص داخله شفاخانه کادری خاتم النبیین(ص) ۱۴۰۰- تا اکنون

شرح وظایف

  1. برنامه ریزی، برگزاری و ریاست جلسات دیپارتمنت؛
  2. نظارت بر تطبیق مفردات درسی مضامین (نظری و عملی) و ارائه گزارش سمستروار به دانشکده؛
  3. برنامه ریزی، مدیریت و نظارت از کلیه فرآیند آموزشی، اداری و اجرایی دیپارتمنت؛
  4. تهیه کلیه پلان ها و برنامه ریزی های مورد نیاز در آغاز سمستر و سال تحصیلی؛
  5. ارائه طرح ها و پیشنهادات لازم برای بهبود امور آموزشی و اداری دیپارتمنت؛
  6. پیگیری نیازمندی های دیپارتمنت؛
  7. مشوره به رئیس دانشکده جهت بهبود وضعیت آموزشی و اداری دانشکده؛
  8. نظارت مستمر بر وضعیت آموزشی دانشجویان و رعایت قوانین آموزشی در کل فرآیند آموزش (انتخاب واحد، حضور در کلاس ها، امتحانات، مونوگراف ها و امور فارغ التحصیلی)؛
  9. تقدیم پیشنهاد برای تحسین و تقدیر آن شمار از اعضای علمی دیپارتمنت که از خود ابتکار، برازندگی و شایستگی در امر تدریس و تحقیق نشان می دهند؛
  10. تشکیل پرونده علمی اساتید و درج فعالیت های آموزشی و تحقیقاتی استادان بطور سمستروار؛
  11. پیشنهاد برنامه های تقویت بنیه علمی دانشجویان مانند برگزاری مسابقات کتابخوانی، اردوی علمی، مسابقه مقاله نویسی و امثال آن، و نگهداری اسناد آن ها؛
  12. شناسایی و پیگیری نیازمندی های آموزشی و اداری دیپارتمنت؛
  13. انجام و تهیه گزارش ارزیابی از کیفیت تدریس مطابق طرز العمل مربوطه؛
  14. مدیریت فرآیند تحقیق پایانی مقطع لیسانس و پایان نامه های ماستری (انتخاب موضوع، توزیع، تعیین اسناد راهنما و داور)؛
  15. همکاری در بررسی وضعیت تدریس اساتید و گزارش به شورای دانشکده؛
  16. برگزاری جلسات ارتقای کیفیت در سطح دیپارتمنت و ثبت گزارش مصوبات آن؛
  17. تهیه و ارائه گزارش سمستروار و سالانه از کلیه فعالیت های دیپارتمنت به ریاست دانشکده؛
  18. تهیه گزارش های نظارت سالانه و مرور دوره‌ی برنامه علمی مربوطه در همکاری با پنل؛
  19. شرکت در جلسات مؤظفی و در صورت نیاز بیرون از دانشگاه با دستور رئیس دانشکده؛
  20. پیگیری کلیه امور آموزشی اساتید قرار دادی؛
  21. بررسی، نیاز سنجی و پیشنهاد استخدام هیئت علمی و طی مراحل قانونی آن؛
  22. سایر وظایف قانونی که به وی سپرده می شود.

آمر دیپارتمنت صحت عامه

مشخصات فردی

اسم: محمد لطیف
تخلص: نظری
سال و محل تولد: غزنی، افغانستان
شماره تماس: ۰۷۹۳۳۲۳۱۹۰
آدرس ایمیل:
رشته تحصیلی: فارمکولوژی
درجه تحصیلی: ماستر
رتبه علمی: پوهنمل
موقف سازمانی: آمر دیپارتمنت صحت عامه

تحصیلات

 

سوابق کاری

 

شرح وظایف

  1. برنامه ریزی، برگزاری و ریاست جلسات دیپارتمنت؛
  2. نظارت بر تطبیق مفردات درسی مضامین (نظری و عملی) و ارائه گزارش سمستروار به دانشکده؛
  3. برنامه ریزی، مدیریت و نظارت از کلیه فرآیند آموزشی، اداری و اجرایی دیپارتمنت؛
  4. تهیه کلیه پلان ها و برنامه ریزی های مورد نیاز در آغاز سمستر و سال تحصیلی؛
  5. ارائه طرح ها و پیشنهادات لازم برای بهبود امور آموزشی و اداری دیپارتمنت؛
  6. پیگیری نیازمندی های دیپارتمنت؛
  7. مشوره به رئیس دانشکده جهت بهبود وضعیت آموزشی و اداری دانشکده؛
  8. نظارت مستمر بر وضعیت آموزشی دانشجویان و رعایت قوانین آموزشی در کل فرآیند آموزش (انتخاب واحد، حضور در کلاس ها، امتحانات، مونوگراف ها و امور فارغ التحصیلی)؛
  9. تقدیم پیشنهاد برای تحسین و تقدیر آن شمار از اعضای علمی دیپارتمنت که از خود ابتکار، برازندگی و شایستگی در امر تدریس و تحقیق نشان می دهند؛
  10. تشکیل پرونده علمی اساتید و درج فعالیت های آموزشی و تحقیقاتی استادان بطور سمستروار؛
  11. پیشنهاد برنامه های تقویت بنیه علمی دانشجویان مانند برگزاری مسابقات کتابخوانی، اردوی علمی، مسابقه مقاله نویسی و امثال آن، و نگهداری اسناد آن ها؛
  12. شناسایی و پیگیری نیازمندی های آموزشی و اداری دیپارتمنت؛
  13. انجام و تهیه گزارش ارزیابی از کیفیت تدریس مطابق طرز العمل مربوطه؛
  14. مدیریت فرآیند تحقیق پایانی مقطع لیسانس و پایان نامه های ماستری (انتخاب موضوع، توزیع، تعیین اسناد راهنما و داور)؛
  15. همکاری در بررسی وضعیت تدریس اساتید و گزارش به شورای دانشکده؛
  16. برگزاری جلسات ارتقای کیفیت در سطح دیپارتمنت و ثبت گزارش مصوبات آن؛
  17. تهیه و ارائه گزارش سمستروار و سالانه از کلیه فعالیت های دیپارتمنت به ریاست دانشکده؛
  18. تهیه گزارش های نظارت سالانه و مرور دوره‌ی برنامه علمی مربوطه در همکاری با پنل؛
  19. شرکت در جلسات مؤظفی و در صورت نیاز بیرون از دانشگاه با دستور رئیس دانشکده؛
  20. پیگیری کلیه امور آموزشی اساتید قرار دادی؛
  21. بررسی، نیاز سنجی و پیشنهاد استخدام هیئت علمی و طی مراحل قانونی آن؛
  22. سایر وظایف قانونی که به وی سپرده می شود.

تعداد کریدیت­ها

نظام آموزشی این پوهنتون بر اساس سیستم کریدیت ارائه می­‌شود که هر کریدیت شانزده ساعت می­‌باشد. تعداد کریدیت­‌های این دوره ۲۵۲ کریدیت می‌باشد و محصلان برای تکمیل این دوره‌ی تحصیلی این تعداد کریدیت‌­ها را باید بگذرانند.

 

سال اول ( سمستراول)

پیشنیاز مجموع پراکتیک تئوری نوع مضمون کد مضمون شماره
۳ ۱ ۲ اساسی Me 1 01 بیولوژی ۱
۳ ۱ ۲ اساسی Me 1 02 کیمیا ۲
۲ ۰ ۲ اساسی Me 1 03 مدیکل فیزیک ۳
۲ ۰ ۲ عمومی Me 1 04 نظام اعتقادی اسلام ۴
۲ ۰ ۲ اختصاصی Me 1 05 زبان دری ۵
۲ ۰ ۲ اساسی Me 1 06 کمپیوتر ۶
۱ ۱ ۰ اختصاصی Me 1 07 مهارتهای کلینیکی ۱ ۷
۲ ۰ ۲ عمومی Me 1 08 انگلیسی ۱ ۸
۲ ۰ ۲ اختصاصی Me 1 09 وقایه ۱ ۹
۲ ۰ ۲ عمومی  SL-IC203 ادایان و مذاهب + تجوید ۱۰
  ۲۱ ۳ ۱۸ جمع کل  

سال اول ( سمستر دوم)

پیشنیاز مجموع پراکتیک تئوری نوع مضمون کد مضمون شماره
۴ ۱ ۳ اساسی Me 1 10 آناتومی ۱ ۱
۳ ۱ ۲ اساسی Me 1 11 هیستالوژی ۱ ۲
بیولوژی ۳ ۳ اساسی Me 1 12 فیزیولوژی ۱ ۳
۱ ۱ اختصاصی Me 1 05 جنتیک ۴
۲ ۲ عمومی Me 1 04 نظام عبادتی اسلام ۵
۱ ۱ اختصاصی Me 1 07 مهارتهای کلینیکی ۲ ۶
۱ ۱ عمومی Me 1 08 انگلیسی ۲ ۷
کیمیا ۳ ۱ ۲ اساسی Me 1 13 بیوشیمی ۱ ۸
۱ ۱  اختصاصی Me114.  وقایه ۲ ۹
۲ ۲ عمومی SL-IC07011 سیرت النبی ۱۰
۲۱ ۴ ۱۷ جمع کل

سال دوم

سال دوم ( سمسترسوم)
پیشنیاز مجموع پراکتیک تئوری نوع مضمون کد مضمون شماره
۳ ۱ ۲ اساسی Me 2 10 آناتومی ۲ ۱
۲ ۰ ۲ اساسی Me 2 14 امبریولوژی ۲
بیولوژی ۳ ۱ ۲ اساسی Me 2 12 فیزیولوژی ۲ ۳
بیوشیمی ۱ ۴ ۱ ۳ اساسی Me 2 13 بیوشیمی ۲ ۵
۲ ۰ ۲ وقایه ۳ ۶
۲ ۰ ۲ عمومی Me 2 04 نظام اخلاق اسلام ۷
هیستالوژی ۱ ۳ ۱ ۲ اساسی Me 2 11 هیستالوژی ۲ ۸
۲ ۰ ۲ عمومی SL-CL03012 نظام اجتماعی اسلام ۹
۲۱ ۴ ۱۷ جمع کل
سال دوم ( سمستر چهارم)
پیشنیاز مجموع پراکتیک تئوری نوع مضمون کد مضمون شماره
۳ ۱ ۲ اساسی Me 2 10 آناتومی ۳ ۱
۲ ۰ ۲  اساسی Me5127 روان شناسی و علوم رفتاری ۲
بیولوژی ۳ ۰ ۳ اساسی Me 2 12 فیزیولوژی ۳ ۳
۲ ۰ ۲ اختصاصی Me2206 ترمینولوژی ۴
۳ ۱ ۲ اساسی Me 2 16  میکروبیولوژی۱ ۵
۳  ۱ ۲ اختصاصی Me 2 17 ایمنولوژی ۶
۲ ۰ ۲ عمومی SL-CL0401 تربیه فکری ۷
۱ ۱ اختصاصی Me94244 نورآناتومی ۸
۲۱ ۱۳ ۱۸ جمع کل

سال سوم

سال سوم ( سمستر پنجم)
پیشنیاز مجموع پراکتیک تئوری نوع مضمون کد مضمون شماره
۳ ۱ ۲ اساسی Me 3 20 پتالوژی عمومی ۱
۲ ۰ ۲  اساسی  ME0524 فارمکولوژی ۱ ۲
علوم پایه ۴ ۲ ۲ اختصاصی Me 3 21 جراحی ۱(اساسات جراحی) ۳
۲ ۰ ۲ اساسی Me3243 میکروبیولوژی ۲ ۴
علوم پایه ۳ ۱ ۲ اختصاصی Me 3 22 داخله۱(سمیولوژی) ۵
۱ ۰ ۱  اختصاصی Me3212 طب عدلی ۲(جرم شناسی) ۶
۲ ۰ ۲ عمومی Me 3 04 نظام سیاسی اسلام ۷
۲ ۱ ۱  اساسی ME04224 انستیزی ۸
۲ ۰ ۲  عمومی SL-LC0601  نظام اداری اسلام ۹
۲۱ ۵ ۱۶ جمع کل
سال سوم ( سمستر ششم)
پیشنیاز مجموع پراکتیک تئوری نوع مضمون کد مضمون شماره
پتالوژی عمومی ۳ ۱ ۲ اساسی Me 3 25 پتالوژی اختصاصی ۱ ۱
علوم پایه ۴ ۲ ۲ اختصاصی Me 3 21 جراحی ۲(تروما) ۲
علوم پایه ۴ ۲ ۲ اختصاصی Me 3 24 داخله ۲(تنفسی) ۳
علوم پایه ۲ ۰ ۲  عمومی  CO5108 تاریخ ۴
۲ ۰ ۲  اختصاصی ME622 فارمکولوژی ۲ ۵
۳ ۱ ۲  اختصاصی Me04243 میکروبیولوژی ۳ ۶
۲ ۰ ۲ عمومی Me 3 04 نظام اقتصادی اسلام ۷
۱ ۰ ۱  اختصاصی  Me3209 طب عدلی ۱(اخلاق طبابت) ۸
۲۱ ۶ ۱۵ جمع کل

سال چهارم

سال چهارم ( سمستر هفتم)
پیشنیاز مجموع پراکتیک تئوری نوع مضمون کد مضمون شماره
پتالوژی عمومی ۳ ۱ ۲ اساسی Me 4 25 پتالوژی اختصاصی ۲ ۱
علوم پایه ۴ ۲ ۲ اختصاصی Me 4 21 جراحی ۳(جهاز هضمی) ۲
علوم پایه ۴ ۲ ۲ اختصاصی Me 4 24 داخله ۳(قلبی) ۳
علوم پایه ۲ ۱ ۱ اختصاصی Me 4 29 انتانی ۴
علوم پایه ۲ ۱ ۱ اختصاصی Me 4 30 ارتوپیدی ۱ ۵
علوم پایه ۲ ۰ ۲  عمومی CS2721.  قرآن در علوم معاصر ۶
۲ ۰ ۲  اختصاصی ME722  فارماکولوژی ۳ ۷
۲ ۱ ۱  اساسی ME731 رادیولوژی ۱ ۸
۲۱ ۸ ۱۳ جمع کل
سال چهارم ( سمستر هشتم)
پیشنیاز مجموع پراکتیک تئوری نوع مضمون کد مضمون شماره
علوم پایه ۴ ۲ ۲ اختصاصی Me 4 21 جراحی ۴(ضمایم جهاز هضمی) ۱
علوم پایه ۴ ۲ ۲ اختصاصی Me 4 24 داخله ۴(هضمی) ۲
علوم پایه ۲ ۱ ۱ اختصاصی Me 4 32 یورولوژی ۳
علوم پایه ۲ ۱ ۱ اختصاصی Me 4 33 آنتانی ۲ ۴
علوم پایه ۲ ۱ ۱ اختصاصی Me 4 30 ارتوپیدی ۲ ۵
علوم پایه ۳ ۱ ۲ اختصاصی Me 4 34 درماتولوژی ۶
۲ ۱ ۱  اختصاصی ME831  رادیولوژی ۲ ۷
۲ ۰ ۲  عمومی CS2823. تمدن اسلام ۸
۲۱ ۹ ۱۲ جمع کل

سال پنجم

سال پنجم ( سمستر نهم)
پیشنیاز مجموع پراکتیک تئوری نوع مضمون کد مضمون شماره
علوم پایه ۴ ۲ ۲ اختصاصی Me 5 21 جراحی ۵(صدری و ضمایم آن) ۱
علوم پایه ۴ ۲ ۲ اختصاصی Me 5 24 داخله ۵(اندوکراین) ۲
علوم پایه ۲ ۱ ۱ اختصاصی Me 5 35 اطفال ۱ ۳
علوم پایه ۳ ۱ ۲ اختصاصی Me 5 36 افتالمولوژی ۴
علوم پایه ۲ ۱ ۱ اختصاصی Me 5 37 نورولوژی ۵
علوم پایه ۲ ۱ ۱ اختصاصی Me 5 38 نسائی۱ ۶
علوم پایه ۲ ۱ ۱ اختصاصی Me 5 39 ولادی۱ ۷
۱ ۰ ۱  اساسی Me530 آمار ۸
۱ ۰ ۱  اختصاصی Me4220  طب عدلی۳(سم شناسی) ۹
۲۱ ۹ ۱۲ جمع کل
سال پنجم ( سمستر دهم)
پیشنیاز مجموع پراکتیک تئوری نوع مضمون کد مضمون شماره
علوم پایه ۳ ۱ ۲ اختصاصی Me 5 24 داخله ۶(هماتولوژی) ۱
علوم پایه ۲ ۱ ۱ اختصاصی Me 5 41 نوروسرجری ۲
علوم پایه ۴ ۲ ۲ اختصاصی Me 5 35 اطفال ۲ ۳
علوم پایه ۳ ۱ ۲ اختصاصی Me 5 42 ENT ۴
علوم پایه ۲ ۱ ۱ اختصاصی Me 5 43 اعصاب و روان ۵
علوم پایه ۲ ۱ ۱ اختصاصی Me 5 38 نسائی۲ ۶
علوم پایه ۲ ۱ ۱ اختصاصی Me 5 39 ولادی۲ ۷
علوم پایه ۲ ۱ ۱ اختصاصی Me 5 44 جراحی اطفال ۸
۱ ۰ ۱  اختصاصی Me5118  روش تحقیق ۹
  ۲۱ ۹ ۱۲ جمع کل  

 سال ششم

سال ششم (دوره‌ی ستاژ)
کریدیت مدت زمان مضون شماره
۹ ۱۲ هفته داخله عمومی (قلبی و تنفسی، قلبی و هضمی، اندوکراین) ۱
۶ ۸ هفته جراحی (عمومی، بطن و صدر) ۲
۳ ۴ هفته اطفال ۳
۳ ۴ هفته نسایی ولادی ۴
۱٫۵ ۲ هفته یورولوژی ۵
۱٫۵ ۲ هفته نوروسرجری ۶
۱٫۵ ۲ هفته گوش، گلو و بینی ۷
۱٫۵ ۲ هفته چشم ۸
۱٫۵ ۲ هفته داخل اعصاب و روان ۹
۱٫۵ ۲ هفته درماتولوژی ۱۰
۳ ۴ هفته انتانی و توبرکلوز (سل) ۱۱
۱٫۵ ۲ هفته رادیولوژی ۱۲
۱٫۵ ۲ هفته جراحی ایمرجنسی (اناث) ۱۳
۴٫۵ ۶ هفته جراحی ایمرجنسی (ذکور) ۱۴
۴۰٫۵ ۵۴ هفته مجموعه

 ۳- نوع کریدیت‌ها

طب معالجوی، همانند بسیاری از رشته‌های دیگر، دارای ماهیت چند رشته‌ای است و بنابراین، موفقیت در تحقق اهداف آموزشی این دوره متوقف بر آشنایی و کسب توانایی علمی در تعدادی از زمینه‌های علمی است. از این رو، مجموعه کریدیت‌های این رشته به چهار دسته تقسیم می‌شوند:

ردیف نوع مضمون تعداد  کریدیت
۱ مضامین اساسی ۸۰
۲ مضامین اختصاصی ۱۰۵
۳ مضامین دوره ستاژ ۳۶
۴ مضامین عمومی(دانشگاه شمول) ۲۰
۵ منوگراف ۶
۶ جمع کل کریدیت‌ها ۲۴۶

۴- سیستم آموزشی

آموزش دوره‌ی طب معالجوی همانند سایر رشته‌ها در دانشگاه خاتم‌النبیین(ص) مطابق سیستم «کریدیت» صورت می‌گیرد که جدیدترین و معیاری‌ترین سیستم تحصیلی در دنیا است. این سیستم تحصیلی مورد تأیید و تأکید وزارت تحصیلات عالی افغانستان نیز می‌باشد. طبق سیستم کریدیت، هر محصل در دوره‌ی MD حدود ۲۵۲ کریدیت را طی ۱۲ سمستر (شش سال تحصیلی) آموزش می‌بیند. هر کریدیت، به مقدار مضمونی گفته می‌شود که محتوای آن طی ۱۶ ساعت آموزش داده می‌شود.

۵- مضامین (کتگوری و فیصدی آن‌ها)

مضامین رشته‌ی طب معالجوی به چهار کتگوری تقسیم می‌گردد:

  • مضامین عمومی و پوهنتون‌شمول. این دسته از مضمین حدود ۶/۵% کل مضمون‌های دوره را شامل می‌گردد؛
  • مضامین اساسی. این دسته از مضامین حدود ۶/۳۱% کل مضمون‌های این دوره را شامل می‌­گردد؛
  • مضامین اختصاصی و ستاژ. این دسته از مضامین حدود ۴/۶۰% از کل مضامین را شامل می­‌گردد؛
  • منوگراف. حدود ۴/۲% از مضمون­‌های دوره را شامل می‌­گردد.

برای راجستریشن و پذیرش یا تماس با دانشکده لطفا از شماره تلفن یا ایمیل آدرس ذیل استفاده کنید:

شماره تماس: ۰۷۷۱۱۱۲۶۰۰

ایمیل آدرس: [email protected] / [email protected]

هزینه و فیس تحصیلی

رشته: طب معالجوی

فیس اصلی: ۵۵۰۰۰ افغانی

فیصدی تخفیف: ۲۷٫۳ در صد (۲۷.۳٪)

فیس قابل پرداخت: ۴۰۰۰۰ افغانی

 شرح: هزینه تحصیلی سمستر وار رشته‌ی طب معالجوی مبلغ ۵۵۰۰۰ افغانی و با اعمال تخفیف ۲۰% در سمستر خزانی ۱۴۰۰، ۴۴۰۰۰ افغانی است. درسال ۱۴۰۱ با توجه به وضعیت اقتصادی جامعه و کشور، میزان فیس این رشته به ۴۰ هزار افغانی در سمستر کاهش یافته است.

دانشگاه خاتم‌النبیین(ص) | نماد تعهد و تخصص