گزارش سمینار علمی مشترک
الف) مشخصات
۱٫ عنوان: تأثیرات اقتصادی پروژه تاپی بر اقتصاد افغانستان؛
۲٫ ارائه کنندگان: دکتر عبداللطیف نظری، معین مسلکی وزارت اقتصاد و دکتر سید براتعلی نقوی عضوهیأت علمی دانشگاه خاتم¬النبیین (ص)
۳٫ مدیر اجرایی: خیرالله خیرخواه، رییس پالیسی و استراتژی اقتصادی؛
۴٫ برگزار کنندگان: پوهنتون خاتم النیین (ص) و وزارت اقتصاد؛
۵٫ شرکت کنندگان: ریاست¬ها و کارمندان وزارت اقتصاد، اساتید و محصلان دانشگاه خاتم النبیین (ص)؛
۶٫ تاریخ و محل برگزاری: ۳/ ۱/ ۱۴۰۴ وزارت اقتصاد.
ب) گزارش مختصر محتوای سمینار
در ابتدای سمینار محترم قاری محمد ادریس، کارمند ریاست ارتباطات خارجه وزارت اقتصاد، مجلس را با قرائت قرآن مزین نمودند و سپس مجری سمینار (خیرالله خیرخواه) سخنرانان جلسه را دکتر عبداللیطف نظری، معین مسلکی وزات اقتصاد و دکتر سید براتعلی نقوی، کدر علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه خاتم النبیین (ص) اعلان نمودند.
۱٫ خلاصه سخنرانی دکتر نظری
دکتر عبداللطیف نظری معین مسلکلی وزارت اقتصاد به چند پروژه مهم از جمله تابی اشاره نمودند که در مورد این گونه پرژوه¬ها باید رویکردهای ذیل مدنظر قرارگیرد: ۱٫ سیاست¬های اکادمیک در مرکز تصمیم گیرها قرار گیرد؛ ۲٫ ایجاد اشتغال نماید؛ ۳٫ با این گونه پروژه ها اقتصاد از حالت سنتی باید خارج گردد؛ ۴٫ باید از طریق آنها سرمایه گذاری جذب گردد؛ ۵٫ دولت باید از طریق آنها درآمد موثر کسب نماید و ۶٫ ثبات سیاسی با این گونه پروژه ها محقق گردد.
۲٫ خلاصه سخنرانی دکتر نقوی
دکتر براتعلی نقوی کدر علمی دانشکده اقتصاد خاتم النبیین (ص) بیان داشتند که رویکرد نسبت به این گونه پروژه ها باید جامع و سیستمی باشد. به همین خاطر به شرایط اولیه و شرایط لازم و کافی باید توجه گردد. در قسمت شرایط اولیه باید به ظرفیت¬های افغانستان توجه گردد تا این گونه پروژه ¬ها موجب رشد اقتصادی و توسعه در زندگی اقتصادی مردم گردد به همین خاطر به زراعت، صنابع مادر، توسعه نیروی انسانی توجه گردد. از سوی دیگر در بخش شرط کافی به دولت مقتدر و توانمند توجه گردد که تا حددوی فعلا وجود دارد. همین طور به ملت مقتدر و توانمند توجه و نیروی انسانی باید توسعه پیدا کند. در صورت تحقق شرایط اولیه و ثانویه و کافی است که این گونه پروژه¬ها بر رفاه و آسایش مردم تأثیر گذار خواهد بود.
۳٫ پرسش و پاسخ
در پایان از سوی مشارکت¬کنندگان پرسش¬های در زمینه پیامدهای اقتصادی، میزان دقیق درآمد دولت افغانستان، همین طور چالش پروژه رقیب یعنی خط لوله صلح که از ایران – پاکستان و هند بنا است که بگذرد و این که این پروژه تابی چگونه بر زراعت تأثیر می گذارد، مطرح شد که از سوی استاد نقوی پاسخ داده شد که از نظر زیست محیطی موجب خواهد شد که جنگل از بین نرود و از طرفی هر سال ممکن است که در حدود چهار صد ملیون دالر دولت افغانستان در آمد نماید و از طرفی گاز افغانستان چالش برای آن نیست چرا که تعدد منابع انرژی به نفع افغانستان است و نیروگاه های برق راه¬می¬افتد و با کمبود سردخانه روبرو نخواهیم بود از این جهت میوه ذخیره و در فصل زمستان قابل استفاده خواهد بود. از سو دیگر فواید اقتصادی پروژه تاپی بسیار زیاد است. از سوی دیگر برخی شرکت کنندگان سوال نمودند که به صورت جزئی این پروزه بر اقتصاد افغانستان چگونه تأثیر¬گذار است که به موارد متعدد فواید و تأثیرات اقتصای آن از سوی دکتر نقوی اشاره شد. همین طور در پاسخ به پرسشها تأکید که اجرایی پروژه و بهره برداری از آن فواید متعدد محیط دارد و از جمله به کاهش قطع درختان و جنگل کمک میکند.
در پایان جلسه با دعای مولوی ولی احمد سراجی، رییس دعوت و ارشاد وزارت اقتصاد به پایان رسید.