سیمینار علمی تحت عنوان: جایگاه مردم در نظام سیاسی اسلام با رویکرد تطبیقی

🔹سیمینار علمی تحت عنوان: جایگاه مردم در نظام سیاسی اسلام با رویکرد تطبیقی با ابتکار دانشکده علوم سیاسی دانشگاه خاتم النبیین(ص) برگزار گردید.

🔸این سیمینار در راستای تطبیق پلان عملیاتی دانشکده علوم سیاسی و به هدف ارتقای ظرفیت محصلان مقطع لیسانس علوم سیاسی و مقطع ماستری روابط بین‌الملل به روز دوشنبه مورخ 8 عقرب سال 1402 برگزار گردید.

🔸برنامه با قرائت آیت از کلام وحی توسط قاری احمد کمیل سروری و گردانندگی آقای خان جان دادمند دانشجوی مقطع ماستری روابط بین‌الملل آغاز گردید.

🔸آقای دادمند ضمن سپاس از دانشکده علوم سیاسی بویژه ریاست دانشکده جناب دکتر محمد جواد محدثی بابت برنامه‌ریزی و برگزاری این سیمینار؛ حضور کارشناسان، اساتید، مسؤولین و دانشجویان را گرامی داشته و بیان داشتند که برگزاری همچون سیمینارها قوه تحلیل دانشجویان را افزایش داده و باعث روشن شدن زوایای مبهم مسائل می‌گردد.

🔸در قسمت اول برنامه، حسیب الله رحمانی از دانشجویان مقطع ماستری رشته روابط بین‌الملل به ایراد سخن پرداخته، ایشان جایگاه مردم در نظام سیاسی اسلام را با توجه به حدیث از پیامبر(ص) که در حجه الوداع آن حضرت مطرح شده بود، تحلیل نموده و بیان داشتند که در آن حدیث پیامبر خون، مال و آبروی مسلمانان را بر یکدیگر حرام نمود و این موضوع روشن می‌سازد که جایگاه مردم در نظام سیاسی اسلام چیست. ایشان با توضحیات مفصل پیرامون حدیث به صحبت های شان پایان دادند.

🔸در قسمت بعدی و اصلی برنامه دکتر سید عبدالقیوم سجادی، ریاست محترم دانشگاه پرافتخار خاتم النبیین(ص) و کدر علمی دانشکده علوم سیاسی، ضمن قدردانی از حضور پر شور اشتراک کنندگان و با فرستادن درود بر روح شهدای راه اسلام و خصوصاً شهدای اخیر ملت مظلوم فلسطین صحبت‌های ‌شان را ادامه داده، فرمودند که نظام سیاسی اسلام و جایگاه مردم در آن از مهم‌ترین مسائل ملل اسلامی است که با روشن شدن آن براساس اصول اسلامی، امکان به سامان رسیدن اوضاع در ملل اسلامی افزایش پیدا می‌کند.

🔸دکتر سجادی اصول چهارگانه را برای نظام سیاسی اسلامی طرح نموده بیان داشتند که  عدالت باوری(براساس آیه 58 و 59 سوره مبارکه نسا) مبنای نظام سیاسی اسلام است و اقامه به قسط فلسفه ارسال رسل و انزال کتب آسمانی است، اصل امانت که قدرت سیاسی امانت است و نه هدف و این امانت باید در راستای خدمت به بندگان خدا مورد استفاده قرار گیرد، اصل شورا از دیگر اصول اسلام است که در نظام سیاسی اسلام فراتر از شورا نمی‌توان به وضع قوانین و صدور دستورالعمل‌ها پرداخت. در مورد فلسفه شورا از دید ایشان سوالات زیادی مطرح است و یکی از سوالات اساسی این است که پیامبر(ص) چرا شورا را نهادینه نمود در حالیکه خود با منبع وحی در ارتباط بود و نیاز به شور و مشورت نداشت. اندیشمندان پاسخ داده اند اهمیت شورا باعث شد تا پیامبر به نهادینه کردن این سنت اقدام نماید و همچنان در مورد مکانیزیم شورا در متون اسلامی چیزی نیامده زیرا این فرایند زمان‌مند است و در طی زمان‌های مختلف اصول مختلف را بر می‌تاپد. نهایتاً اصل اخیر مسؤولیت هماهنگی است که مومن مسؤول است و مسؤولیت‌پذیر؛ به همین دلیل امت پیامبر بهترین امت دانسته شده است.

🔸پوهاند عبدالاحد مسلم( استادپوهنتون تعلیم تربیه کابل)از دیگر سخنرانان مجلس بیان داشتند که اصول اسلامی روشن و جامع است ولی مشکل در تطبیق اصول است. ایشان ابتدا براساس آیه 59 سوره نسا مبنی بر اطاعت از خداوند، پیامبر و ولی امر؛ وجود نظام سیاسی را برای جوامع اسلامی ضرور دانسته و جایگاه مردم را در نظام سیاسی به عنوان منبع قدرت مطرح نمودند. در مورد جایگاه مردم در نظام سیاسی اسلام، ایشان بیان نمودند که مردم رکن تشکیل دهنده نظام، منبع قدرت، نیروی حمایوی نظام و ناظر بر اجرات حکومت هستند و در فرایند نظام داری، حکومت برای مردم است و رهبر در نظام سیاسی حیثیت پدر برای خانواده را دارد.

🔸در قسمت اخیر برنامه، دکتر محمد وحید بینش آمر بورد برنامه‌های فوق لیسانس و عضو دانشکده علوم سیاسی به ایراد سخن پرداخته و هر نوع  نظام سیاسی را دارای چهار نوع سرمایه دانست؛ سرمایه مادی، سرمایه فیزیکی، سرمایه انسانی و سرمایه اجتماعی. سرمایه اجتماعی روابط انسان‌ها را در یک جامعه را منظم می‌سازد و اعتماد دو جانبه میان مردم و نظام سیاسی را تامین می‌کند. اعتماد تامین کننده مشروعیت برای دولت و آرامش و رفاه برای مردم است. اعتماد از مجرای عدالت، رضایت، توزیع عادلانه ثروت، ثبات و … بدست می‌آید. اعتماد متقابل در یک نظام سیاسی منجر به همبستگی خواهد شد که همبستگی عامل سایر مصادیق پیشرفت در جوامع است.

🔸با آرزوی ثبات و ترقی در جوامع اسلامی و مخصوصاً افغانستان این سیمینار به پایان رسید.

 

افزودن یک نظر

*Please complete all fields correctly

خبرهای مرتبط


دانشگاه خاتم‌النبیین(ص) | نماد تعهد و تخصص