دانشکده‌ فقه وحقوق

دانشکده فقه و حقوق

معرفی دانشکده

دانشکده فقه و حقوق، اولین دانشکده دانشگاه خاتم النبیین(ص) است که در سال ۱۳۸۶، به منظور تعلیم و تربیت شیفتگان و تشنگان بینش فقه اسلامی، و دانشِ حقوق انسانی تشکیل گردید و در حال حاضر صدها محصل اندیشمند و متعهد و جویای دانش و ارزش در این دانشکده در مقطع لیسانس و دوره ماستری مشغول به فراگیری علم فقه و حقوق می باشند. به راستی، آموزش حقوق در غیاب آگاهی فقهی، تحصیلِ گسسته از پایه می­نماید، اشخاصی می­توانند از ماده­های قانونی ادراک و استنباط درست و ارزنده داشته باشند که از مسایل فقهی بی­خبر نباشند. به همین جهت، این دانشکده، متون و قواعد فقهی را به اندازة نیاز در دروس اصلی و اختیاری حقوق گنجانده و عنوان «دانشکده فقه و حقوق» یافته است.

اهداف دانشکده فقه و حقوق

هدف اصلی، «تعلیم و تربیت انسان­های عالم و عامل به آموزه­ها و احکام دینی، اخلاقی، فقهی و قانونی» است. انگیزه واقعی دانشگاه خاتم ­النبیین(ص) و دانشکده فقه و حقوق، فراهم­ سازی فضای «معنویت و معرفت» است، این دانشگاه و دانشکده، خود را تنها «مرکز علمی» نمی­ شمارد بلکه «مرکز دینی- اخلاقی» نیز می­داند؛ بنابراین، به «دانش» و «ارزش» نگاه و نگرش همسان دارد و می­کوشد پایگاه پاکیزه­‌ی معرفت ­اندوزی و معنویت ­آموزی محصلان باشد. البته، معرفت و مهارت دو بال یک پرواز خواهند بود. این­جاست که می­توان اشاره داشت:

۱- تعلیم معیاری و تخصصی

آگاهی‌­هایی پراکنده و حتی اطلاعات گسترده، هنگامی پایه و پرتو پیشرفت و پیراستگی قرار خواهند گرفت که در سایه ­سار «معیارمندی» و «دسته­‌بندی» قرار گیرند. انگیزه دانشکده فقه و حقوق، آشناسازی با فنون استنباط یعنی آموزش قاعده­ مند، فقه و حقوق است، تا محصلان در مسایل نوپیدا و پیچیده امروزی با استفاده از منطق حقوقی و شیوه برداشت فقهی از سرگردانی و سر درگمی رهایی یابند. تعلیم آکادمیک و تخصصی، انگیزه بایسته­ای است که هیچ نهاد علمی- دینی نمی­تواند را هدف نداند.

۲- تعلیم کاربردی (تقویت مهارت)

هر زمینه و رشته­‌ی علمی، بر سه پایه «آگاهی»، «آمادگی» و «ورزیدگی» استوار است؛ آگاهی­ها هر اندازه روشن و گسترده باشند، بدون «آمادگی لازم» نمی­تواند مسیر مطلوب و مترقی را بپیماید، برای همین، ماجرای «مهارت» مطرح می­شود. در رشته فقه و حقوق، افزون بر دانش، باید میان ماده‌­های قانونی و مسایل حقوقی گردش داشت و برای حل پرونده‌­های پیچیده، «آمادگی» یافت. هدف این دانشکده، تنها «آموزش نظری» نیست، بلکه مقصود مهارت آموزی و زمینه­‌سازی برای آمادگی عملی محصلان در زمینه­‌های قضا، وکالت و سایر مسایل حقوقی نیز می­باشد. در همین راستا، دانشکده، برنامه ­های فوق برنامه، مانند: برگزاری محکمه تمثیلی، مسابقه قانون خوانی بازدید از محاکم علنی، نشست های قاضیان نامبردار کشور را در دستور کار قرار داده و اجرایی ساخته است.

۳- تعلیم همراه تعهد

«تخصص» همسایه و همسرای «تعهد» است؛ یکی بدون دیگری در «پیمودن ره مقصود» درمانده و وامانده خواهد بود. «دانش» در پناه «ارزش»، روشنایی خواهد یافت و نورافشانی خواهد داشت. دانش­اندوزی همراه با دینداری، جامعه را قانون­مند می­سازد. هدف دانشکده فقه و حقوق زمینه­ سازی برای رشد تخصص حقوقی در فضای تعهد اخلاقی است.

رشته ها و دوره ­های تحصیل

دروس رشته فقه و حقوق، فعلاً در دوره لیسانس و ماستری ارایه می­شود:

۱- دوره لیسانس

در مقطع لیسانس، دانشجویانِ پذیرفته­ شده در کانکور پذیرش، وظیفه دارند، دست­کم ۱۳۶ واحد درسی را در مدت هفت سمستر (سه و نیم­سال) بگذرانند. در صورت نیاز، تا ده واحد درسی اختیاری نیز به کریدیت­ های یادشده افزوده خواهد شد. هم­چنین دانشجوی این مقطع، موظف است که در سال پایانی تحصیل، «مونوگراف» را در موضوع بسیار جزیی، ضروری و کارآمد انتخاب نموده، با اشراف استاد راهنما، تدوین نموده و برای ارزیابی به دانشکده تحویل دهد؛ در صورتی­که دانشجو، نتواند در هفت سمستر، تحقیق پایانی را تکمیل کند، ترم هفتم اختصاص به نگارش مونوگراف خواهد یافت.

باید یادآور شد: درس­های مقطع لیسانس در دانشکده فقه و حقوق به نحوی تنظیم و ارایه می­شود که دانشجو، از نظر علمی توانایی می­یابد منصب قضا، وکالت و مشاورت حقوقی را عهده­دار گردد. این شیوه، دست­کم دو برجستگی دارد:

اولاً، دانشجویان، درس­های اصلی و اساسی حقوق را می­گذرانند، آگاهی عمومی نسبت به تمام رشته­ ها پیدا نموده و زمینه شغلی گسترده ­تر می­یابند(به سارنوالی یا وکالت و مشاورت حقوقی محدود نمی­شود)؛

ثانیاً، دانشجو، گزینه ­های بیش­تر و آسوده ­تر برای انتخاب رشته در دوره ماستری خواهد داشت.

۲- دوره ماستری

هویداست که دانشکده فقه و حقوق، با دو دوره برگزاری سرافرازانه­‌ی جشن فارغ التحصیلی در مقطع لیسانس، بایستگی قانونی و شایستگی اخلاقی برگزاری دوره ماستری در رشتة حقوق را داراست: به همین جهت از آغاز سال تحصیلی ۱۳۹۲ به یاری آفریدگار با مجوز وزارت محترم تحصیلات عالی افغانستان، دوره ماستری رشته حقوق برگزار گردید. از میان انبوه متقاضیان، پس از آزمون و ارزیابی علمی، حدود هفتاد نفر در سه رشته پذیرفته شدند؛رشته‌هایی:

– رشتة حقوق عمومی.

– رشتة جزا و جرم ­شناسی. (برای مشاهده و دانلود شناسه دیپارتمنت جزا و جرم شناسی اینجا کلیک کنید.)

– رشتة حقوق بین الملل.

مدت دوره ماستری دو سال است و در این دوره، دانشجویان ۳۵ واحد درسی را سپری خواهند کرد، از آن میان، شش واحد اختصاص به «پایان­ نامه» دارد.

اکنون، با تجربه‌ی جشنواره‌ی فراغت ماستری، دانشجویان از میان تعداد بسیاری از داو و طلبان در دو رشته‌ی مهم حقوق: «حقوق جزا و جرم‌شناسی» و «حقوق بین‌الملل» مورد آزمون دقیق قرار گرفته و تعداد معدودی (به میزان سقف تعیین‌شده از جانب وزارت تحصیلات عالی) پذیرش می‌شوند.

دانشجویان مشغول به تحصیل و فارغ التحصیل

۱- فارغ التحصیلان

دانشکدة فقه و حقوق بر خود می­بالد که توانسته است، سرافرازانه با گذراندن دو چهارسال تحصیلی، دو دوره محفل فراغت را نظاره­گر باشد. در مجموع تا کنون، تعدا پرشماری دانشجو، از این دانشکده، جامة آراستة فارغ التحصیلی را دریافت نموده­اند و بیش­تر آنان توفیق دست­یابی به شغل مناسب را یافته­اند و یا در دانشگاه خاتم­النبیین(ص)، مشغول ادامة تحصیل در مقطع ماستری شده­اند. به صورت دقیق، از میان ۲۳۰ دانشجوی شایسته­ی شرکت در جشن فراغت، تا کنون ۱۴۹ دانشجو (ذکور: ۹۸٫ اناث: ۵۱)، با سپری کردن مراحل نهایی اداری و امضای برگة فراغت، ریز نمرات­شان از سوی وزارت محترم تحصیلات مورد تأیید قرار گرفته است.

۲- بورسیه­ شدگان

دانشگاه خاتم النبیین(ص)، تاکنون توانسته است از میان دانشجویان فارغ التحصیلی دانشکده فقه و حقوق، حدود هفتاد دانشجو را بورسیه کامل خارج از کشور نماید. ۳۵ نفر از آنان بیش از یک­سال مشغول به تحصیل دروس دوره ماستری در رشته حقوق جزا و جرم­ شناسی و حقوق خصوصی هستند و سایر بورسیه­ شدگان نیز آماده اعزام می­باشند. البته، فرایند بورسیه به خارج از کشور، از برنامه­ های تداومی این دانشگاه است.

۳- دانشجویان مشغول به تحصیل

دانشکده فقه و حقوق، ۳۹۷ (اناث: ۸۱ و ذکور: ۳۱۶) نفر دانشجوی مشغول به تحصیل دارد،

سال اول: ۸۰ دانشجو. این هشتاد نفر از میان انبوه ثبت کنندگان برای شرکت کانکور ۱۳۹۲، با توجه به نمره کتبی و مصاحبه علمی برگزیده شده ­اند.

سال دوم: ۹۰ دانشجو(ذکور: ۷۳٫ اناث: ۱۷). گروهی هستند که با موقفیت مضامین درسی سال قبل را گذرانده ­اند و شایستگی ارتقا به سال دوم را یافته ­اند.

سال سوم: شرکت ­کنندگان سال سوم ۱۵۸ دانشجوی می­باشند که از امتحان ۸۰ واحد درسی سربلند برون آمده و لیاقت شرکت در دروس بالاتر را دارند.

سال چهارم: دانشجویان سال چهارم، در آستانة فراغت تحصیل قرار می­گیرند و باید نمره قبولی در حداقل ۱۳۶ واحد را داشته باشند، تا بتوانند در جشن فراعت شرکت کنند؛ در سمستر اول سال روان، ۴۸ نفر ذکور و ۲۱ نفر اناث، در مجموع ۶۹ دانشجوی این دانشکده، لیاقت دریافت جامه فارغ التحصیلی را دارند.

هم اکنون شماری بسیاری از دانشجویان مشغول به تحصیل رشته‌ی فقه و حقوق در این دانشکده هستند.

دور نمای شغلی دانشجویان رشته فقه و حقوق

۱- فعالیت علمی

فارغ التحصیل دوره لیسانس و ماستری دانشکده فقه و حقوق توانایی می­یابد که به عنوان استاد و محقق مسایل علمی و حقوقی و کادرهای مسلکی مورد نیاز دولت و مراکز تحصیلات عالی و علمی جذب شود؛

۲- قضاوت

فارغ التحصیل لیسانس و ماستری این دانشکده می­تواند از طریق آزمون ستاژ قضایی ستره محکمه که سالانه یکبار برگزار می­گردد به عنوان قاضی متخصِّص و با تقوا وارد قوه قضاییه کشور شود.

۳- وکالت

فارغ التحصیل این دانشکده می­تواند جوازنامه وکالت دفاع را دریافت نماید و به عنوان وکیل حقوقی و مدافع در جامعه فعالیت نماید.

۴- مشاور حقوقی

متخصص فقه و حقوق این دانشکده با شایستگی کامل می­تواند به اشخاص حقیقی و حکمی عمومی و خصوصی در جامعه مشورت­های سازنده و ارزنده حقوقی و قانونی ارایه کند.

۵- قانونگذاری

دانش آموخته دانشکده فقه و حقوق این دانشگاه می­تواند به عنوان یابنده یا نگارنده قوانین و مقررات در شورای ملی و در سازمان و نهادهای دولتی خدمت دلسوزانه و صادقانه را بر طبق تخصص و تعهد خویش انجام دهد.

۶- فعالیت اداری و اجرای قانون

دانشجوی فارغ التحصیل حقوق می­تواند به عنوان مدیر ارشد اجرایی یا مقام اداری کشور در جامعه فعالیت نماید چون متخصص فقه و حقوق می باشد در نتیجه توان تطبیق و اجرای قانون را به خوبی دارا می باشد

ج- برنامه­ های تقویتی

این دانشکده به منظور نشاط علمی و ثمره عملی دروه های آموزشی دانشجویان، همواره اقدامات ذیل را در دستور کار دارد:

۱- برگزاری محکمه تمثیلی در حضور هیأت قضایی از میان قاضیان کشور( نقد و بررسی جلسات محکمة تمثیلی، توسط قاضیان محکمه؛

۲- برگزاری نسشت های تخصُّصی حقوقی به صورت عموم برای همه دانشجویان عزیز رشته فقه و حقوق.

۳- برگزاری مسابقات آشنایی با قوانین نافذه جمهوری اسلامی افغانستان.

۴- اشتراک دادن دانشجویان به جلسات محاکم رسمی به منظور تماشای نحوه دادرسی و محاکمه.

۵- دعوت قضات و سارنوال­ها و پزشکان طب عدلی به منظور تدریس یا سخنرانی برای دانشجویان عزیز این دانشکده .

رئیس دانشکده

عبدالبصیر نبی‌زاده

رتبه علمی: پوهندوی و عضو هیئت علمی دانشکده فقه و حقوق

تحصیلات: ماستر حقوق جزا و جرم شناسی و لیسانس حقوق از جامعه المصطفی العالمیه در سال ۱۳۹۱ و ۱۳۸۷

آثار علمی:

الف- کتب

ب- مقالات

  • آزادی بیان در فقه و حقوق؛
  • جایگاه احزاب سیاسی در اسناد بین المللی و قانون اساسی افغانستان؛
  • مشارکت سیاسی در افغانستان چالش ها و راهکارها؛
  • جرایم یقه سفیدان؛
  • بررسی مصادیق عسر و حرج؛
  • جرایم سایبری و چالش های حقوقی.

چشم انداز / لرلېد (Vision)

تبدیل شدن دانشکده به مرکز معتبر آموزش و تولید دانش حقوقی و کسب جایگاه برتر در میان مراکز مشابه در سطح کشور.

د هېواد په سطحه د ورته نهادونو په منځ کې د ښه ځایګې ترلاسه کول، د حقوقي پوهې پنځونې او په  معتبر ښوونیز مرکز د پوهنځې بدلول.

Becoming the University’s accredited center for the training and production of legal knowledge and gain a leading position among similar centers nationwide

بیانیه مأموریت / دنده (Mission)

  • تلاش و برنامه ریزی برای سهم بیشتر در تولید و ترویج دانش حقوق و ارزش­های حقوقی در کشور.
  • تربیت نیروی انسانی متعهد و متخصص در عرصه­‌های مختلف حقوق.
  • برگزاری برنامه های فوق لیسانس با بهره گیری از امکانات علمی و پژوهشی مناسب.

 

  • په هېواد کې د حقوقي پوهې او حقوقي ارزښتونو په پنځونه کې د ډيرې ونډې اخیستلو لپاره هڅې او پلان جوړول؛
  • د حقوقو په مختلفو برخو کې د متعهد او متخصص انساني ځواک روزل
  • د مناسبو علمي او تحقیقاتي امکاناتو څخه په ګټې اخیستنې د فوق لیسانس برنامو جوړول.

 

  • Attempting and planning for greater participation in the production and promotion of knowledge of law and legal values in the country.
  • Training dedicated and specialized human resources in different areas of law.
  • Holding postgraduates degree programs with the suitable scientific and research facilities

معرفی دیپارتمنت ها

دیپارتمنت جزاء و جرم شناسی:

  • برای مشاهده و دانلود شناسه دیپارتمنت جزا و جرم شناسی اینجا کلیک کنید.

الف) دیپارتمنت حقوق

عبدالعلی محمدی

رتبه علمی: پوهنوال و عضو هیئت علمی دانشکده حقوق

دکتری حقوق عمومی دانشگاه شهید بهشتی – عنوان تزس دکتری “سازوکارهای حقوقی تأسیس دولت مدرن و موانع آن در افغانستان” – ماستر در رشته حقوق عمومی از مؤسسه آموزش و پژوهشی امام خمینی

آثار علمی:

الف- کتب

درآمدی بر ساختارهای اداری حکومت اسلامی؛ ۱۳۸۵
حقوق اساسی جمهوری اسلامی افغانستان؛ ۱۳۸۷
حقوق اداری افغانستان؛ نشر عرفان؛ ۱۳۹۰
ب- مقالات

بایسته های نظام قضائی افغانستان؛ ۱۳۸۴
آزادی بیان در قانون اساسی جمهوری اسلامی افغانستان؛ ۱۳۸۵
مکانیزم نظارت بر انتخابات در قوانین افغانستان؛ ۱۳۸۶
کنگره امریکا و شورای ملی افغانستان؛ ۱۳۸۶
مبانی نظری دموکراسی؛ ۱۳۸۸
سازوکار تأمین سلامت انتخابات؛

فعالیت ها و تجربیات کاری

مدیر عمومی ارشاد و دعوت در وزارت کار و امور اجتماعی؛ ۱۳۷۳-۱۳۷۲
عضو مسلکی ریاست معارف اسلامی رادیو و تلوزیون؛ ۱۳۷۳-۱۳۷۵
مشاور حقوقی رئیس ولسی جرگه شورای ملی؛ ۱۳۸۶-۱۳۸۷
مشاور حقوقی ریاست جمهوری اسلامی افغانستان؛ ۱۳۹۳- ۱۳۹۵

بیوگرافی سید عبداللطیف سجادی

مشخصات

نام: سید عبداللطیف

تخلص: سجادی

رتبه‌ی علمی: پوهنوال

موقف سازمانی: عضو هیأت علمی دیپارتمنت فقه و حقوق دانشکده‌ی حقوق و علوم سیاسی

ایمیل آدرس: [email protected]

نمبر تلفن: 0700474794

میزان تحصیلات

  • علوم اسلامی (فقه و اصول) اجتهاد معادل دکتری، ایران، قم حوزه علمیه قم.
  • ماستری فقه سیاسی (گرایش روابط بین الملل)، ایران، قم، جامعة المصفی العالمیة.
  • دکترای فقه و حقوق قضائی (گرایش آیین دادرسی)، ایران، قم، جامعة المصفی العالمیة.

 

مختصر از زندگینامه

متولد 1343 در ولایت غزنی، ولسوالی قره‌باغ، قریه‌ی تمکی. درس را در مکتب آخوندی آغاز نموده و پس از یادگیری خواندن و نوشتن وارد مکتب متوسطه‌ی تمکی گردید و همزمان با تبدیل شدن مکتب به لیسه تا صنف هشتم ادامه تحصیل دادم. با آغاز جهاد اسلامی در افغانستان جهت ادامه‌ی تحصیل به ایران مهاجرت نموده و تا سال 1372 دروس مقدماتی (ادبیات، منطق و بلاغت)، متوسطه(تفسیر، کلام، فلسفه، رجال، فقه و اصول)، عالی حوزه‌ی علمیه‌ی قم را به پایان رسانیده و مدت هشت سال دروس خارج فقه، اصول و رجال را در محضر آیات عظام فاضل لنکرانی، وحید خراسانی و محمدآصف محسنی تلمّذ نمودم. چند سالی از دهه‌ی هفتاد جهت تدریس سطوح متوسط و عالی دروس حوزوی به پشاور پاکستان سفر نموده و در مدرسه‌ی شهید عارف حسین حسینی به تدریس پرداختم. بعد از هجرت مجدد به قم موفق شدم پایان‌نامه‌ی ماستری‌ام را تحت عنوان؛ «ویژگی‌های حکومت جهانی حضرت مهدی(عج)» با نمره 19/5 دفاع نمایم. سال 1384 به درخواست رسمی موسس حوزه‌ی علمیه‌ی خاتم‌النبیین(ص)، حضرت آیت الله محسنی(ره) به‌عنوان معاون علمی- تدریسی آن حوزه‌ی علمیه، وارد کابل گردیده و به برنامه‌ریزی برنامه‌های درسی حوزه‌ی علمیه و تهیه‌ی اولین سرفصل دروس دانشگاه خاتم النبیین(ص) موفق گردیدم تا به ترتیب هم حوزه‌ی علمیه و هم دانشگاه رونق بگیرد. در سال1391 تا 1396 که هجرت سوم جهت تفقه در دین موسوم می‌کنم، به مدت چهار سال تحصیل نایل به درجه‌ی دکتری گردیده و از رساله‌ی این دوره به راهنمایی استاد بزرگ آیت الله دکتر سید مصطفی محقق داماد تحت عنوان؛ «مالکیت معادن از منظر فقه و حقوق(با تأکید بر فقه امامیه و حنفیه و قانون ایران و افغانستان)» با نمره 18/5 دفاع نمودم. فعلا به تدریس دروس سطوح عالی به‌عنوان استاد رسمی حوزه‌ی علمیه‌ی قم مشغول تدریس هستم. بیش‌ترین فعالیت علمی در موضوع فقه و حقوق متمرکز است. آیت الله سجادی، نه تنها مجتهد مسلم، استاد تراز عالی دانشگاه، عضو شورای علمای شیعه، معاون آموزشی سابق حوزه‌ی علمیه‌ی خاتم النبیین در حیات شیخ، رئیس کمیسیون قضایی شورای علمای شیعه‌ی افغانستان، رئیس دانشکده‌ی فقه و حقوق دانشگاه خاتم‌النبیین سابق و نویسنده‌ی آثار حقوقی و قضایی، بلکه او نماد «وجدان جامعه‌ی حقوقی افغانستان» است. این مدعا آنگاه اثبات می‌شود که در مدرس استاد، شاهد اشک او در مذمت نادادگری‌ها باشیم. اهتمام دارد از مناصب اجرایی احتراز کند و کسوت معلمی را بر عطای قدرت ترجیح ‌دهند. به پرورش شاگردان همت گماشته و در خانه‌اش نیز به روی جلسات تدریس گشوده است تا با مشق عدالت، وظیفه‌ی اجتماعی خود را پاسخ گفته باشد. به همین جهت از یک سوی به‌عنوان استاد دانشگاه با مدرک دکتری و درجه‌ی پوهنوال به تدریس مضامین حقوقی و از سوی دیگر با درجه‌ی اجتهاد به‌عنوان مدرس رسمی شورای مدیریت حوزه‌ی علمیه‌ی قم به تدریس سطوح عالی مشغول است.

فعالیت‌های علمی

  • عضو هیأت علمی دانشگاه خاتم النبیین(ص) به مدت 15 سال (اولین عضو)؛
  • تدریس دروس سطوح متوسطه و عالی حوزات علوم اسلامی، در مدرسه‌ی شهید عارف حسین حسینی به مدت 2 سال (پشاور پاکستان)؛
  • تدریس دروس سطوح متوسطه و عالی حوزه علمیه‌ی خاتم النبیین(ص) کابل به مدت 6 سال؛
  • تدریس دروس سطوح عالی حوزه‌ی علمیه‌ی قم به مدت 2 سال؛
  • تدریس دانشگاه خاتم النبیین(ص) کابل به مدت 14 سال؛

فعالیت‌های اجرایی

  • ریاست دارالانشاء حرکت اسلامی افغانستان به مدت 6 سال؛
  • ریاست شورای علمای شیعه‌ی افغانستان – نمایندگی قم، به مدت 1 سال؛
  • معاونت علمی-تدریسی حوزه‌ی علمیه‌ی خاتم النبیین(ص) کابل به مدت 6 سال؛
  • ریاست دانشکده‌ی فقه و حقوق دانشگاه خاتم النبیین(ص) به مدت 7 سال؛
  • سردبیری مجله علمی- پژوهشی دانشکده‌ی فقه و حقوق به مدت 2 سال؛

کتاب‌های منتشر شده

  • ویژگی‌های حکومت جهانی حضرت مهدی(عج)، انتشارات چهارده معصوم، قم، 1383؛
  • اخوت و برادری در اسلام ، مجمع تقریب مذاهب اسلامی، تهران، 1387؛
  • مجموعه‌ی مقالات حقوقی (ج1)، انتشارات محبین قم و انتشارات صبح امید کابل، 1399؛
  • مجموعه‌ی مقالات حقوقی (ج2)، انتشارات محبین قم و انتشارات صبح امید کابل، 1399؛
  • مالکیت معادن از دیدگاه فقه و حقوق، انتشارات محبین قم و انتشارات صبح امید کابل، 1399؛
  • مسؤولیت مدنی و ضمان قهری (با تأکید بر حقوق افغانستان)، انتشارات محبین، قم، 1400؛

مقالات منتشر شده

  • نقض حکم قاضی از دیدگاه فقه امامیه و قانون ایران، مجله فقه قضایی (سامانه یک پارچه نشریات علمی جامعة المصطفی العالمیة)، قم، دوره 5، شماره 1، بهار 1393، صفحه 4-33؛
  • نقش آگاهی در رضایت بیمار و ضمانت طبیب، نشریه علمی-پژوهشی اندیشه خاتم، سال دوم، شماره دوم، بهار 1394، صفحات 35؛
  • حکمیت و مصالحه در امور جنایی از منظر فقه و حقوق، نشریه علمی-پژوهشی اندیشه خاتم، سال دوم، شماره سوم، خزان 1394، صفحات 21؛
  • رابطه علم قاضی با بینه در فرض تعارض، نشریه علمی-پژوهشی اندیشه خاتم، سال اول، شماره اول، خزان 1393، صفحات 23؛
  • مالکیت معادن از دیدگاه فقه و حقوق (با تأکید بر فقه امامیه و حنفیه و حقوق ایران و افغانستان)، فصل‌نامه علمی پژوهشی دانشگاه خاتم النبیین(ص)، کابل، سال چهارم، شماره هفتم، خزان 1398، ویژه فقه و حقوق، صفحات 23؛
  • ارزش علم قاضی و قلمرو آن در فقه و حقوق افغانستان، فصل‌نامه علمی پژوهشی دانشگاه خاتم النبیین(ص)، کابل، سال سوم، شماره‌ی ششم، بهار 1397، ویژه‌ی فقه و حقوق، صفحات 24؛
  • اهداف مجازات از منظر اسلام؛ مجله علمی – تخصصی پویش، سال چهارم، شماره هشتم، تابستان 1394، صفحات 34؛
  • MINES OWNERSHIP FROM THE VIEWPOINT OF JURISPRUDENCE AND LAW (EMPHASIZING ON IMAMIYAH AND HANAFI JURISPRUDENCE, IRAN AND AFGHANISTAN LAW) Vol.: 4, Sayı / Is.: S2, Yıl/Year: 2019, Kod/ID: 91S2571.

عبدالکریم اسکندری

رتبه علمی: پوهنوال و عضو هیئت علمی دانشکده فقه و حقوق

 دکتری در رشته حقوق جزا و جرم شناسی از دانشگاه تهران (پردیس قم)  – عنوان رساله دکتری “بررسی جرم شناختی آثار محکومیت کیفری، دفاع سال 1396” – ماستر در رشته حقوق جزا و جرم شناسی.

آثار علمی:

الف) کتب

  • کتاب موقعییت حقوقی زنان بزه دیده در فقه و حقوق، انتشارات موسسه آموزشی- پژوهشی امام خمینی(ره) درسال 1391؛
  • همکاری و مشارکت در تدوین کتاب شخصیت حقوق زن، قم، نشر معارف؛
  • همکاری و مشارکت در تدوین کتاب حقوق خانوادگی زن، قم، نشر معارف.

ب) مقالات:

  • جایگاه عرف بین الملل در اسلام، نشریه فکری فرهنگی بلاغ / 1384
  • پارلمان جهانی در مجموعه سازمان ملل، بلاغ
  • راه هاي دارا شدن تابعيت در نظام اسلام، انديشه فردا/ 1384
  • نگاهی به حقوق زن و مرد ازدیدگاه اسلام، مطالعات حقوقي، مركز مطالعات حقوقي افغانستان/شماره، 5
  • جايگاه آزادي بيان در اسلام و غرب، مطالعات حقوقي، مركز مطالعات حقوقي افغانستان، شماره 1
  • ضمان اقارب در قتل عمد و شبه عمد، مطالعات حقوقي، شماره ،6
  • بررسي نهاد تابعيت از منظر اسلام و قانون تابعيت افغانستان، مطالعات حقوقي، شماره، 7
  • نقش توبه در رفع مسوليت كيفري، مطالعات حقوقي، شماره 3و 4
  • تاثير آداب و رسوم غلط بر حقوق  زنان افغانستان و راهكارهاي  بيرون رفت آن، گفتمان نو، شماره21و22
  • جايگاه عرف بين الملل در اسلام، فصلنامه بلاغ
  • راهكارهاي حمايت از بزه­ديدگان در سياست جنايي اسلام و اسناد بين الملل، معرفت، شماره 134، موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره)
  • حقوق زنان بزه­ديده و حمايت كيفري از آنان در قوانين افغانستان، مطالعات حقوقي، شماره 11و 12
  • تحليل فقهي – حقوقي نقش اذن ولي درامر ازدواج، بلاغ
  • اصول راهبردي اسلام درنگرش تفاوت هاي حقوق زن و مرد، فصلنامه بلاغ
  • راه­هاي پيشگيري از جرم از ديدگاه قران كريم، فصلنامه گفتمان نو، شماره 22 و 23.
  • آسیب شناسی روشنفکری دینی در افغانستان، فصلنامه گفتمان نو، شماره 20 و 21.
  • خاستگاه تفاوتهای حقوقی زن و مرد در نظام حقوقی اسلام، مجموعه مقالات همایش زنان
  • بزه دیدگی زنان در افغانستان ریشه­ها و راهکارها، همان.
  • فلسفه مجازات ارتداد، فصلنامه علمی پژوهشی بلاغ
  • همکاری در تدوین سی دی پرسمان(2) بخش حقوق و فلسفه احکام، نهاد رهبری در امور دانشگاه ها، قم.
  • راهکار حمایت از قربانیان جرم در قوانین افغانستان و اسناد بین الملل، مجله عدالت، وزارت عدلیه جمهوری اسلامی افغانستان، شماره مسلسل 94 سال 1389
  • مرتد کیست و فلسفه مجازات آن چیست؟، مجله عدالت، وزارت عدلیه جمهوری اسلامی افغانستان شماره مسلسل 98 سال 1390
  • حق سکوت متهم در قوانین افغانستان و اسناد بین الملل، فصلنامه علمی پژوهشی بلاغ(1391)
  • استفاده از احکام وضعی در پیشگیری وضعی، فصلنامه علمی پژوهشی بلاغ(1392)
  • نقش ترک فعل در تحقق عنصر مادی قتل از منظر حقوق جزای افغانستان واسناد بین الملل، فصلنامه علمی تخصصی پویش، دانشگاه خاتم النبیین(ع) افغانستان کابل.(1392)
  • اضطرار عامل موجهه جرم یا رافع مسوولیت کیفری، فصلنامه علمی پژوهشی بلاغ(1393)
  • حقوق اقلیت­ها در نظام اسلامی، فصلنامه علمی کوثر، 1392
  • بررسی نهادهای شبه قضایی در افغانستان، فصلنامه علمی پژوهشی بلاغ .
  • 29. حقوق زنان بزه دیده در اسناد بین المللی و علل عدم اجرایی شدن آن­ها، فصلنامه علمی تخصصی پویش، دانشگاه خاتم النبیین(ع) افغانستان کابل.(1393)
  • بررسی سیاست کیفری جمهوری اسلامی افغانستان در قبال جرایم اقتصادی، اندیشه خاتم، دانشگاه خاتم النبیین(ص) شعبه غزنی، 1394
  • جلوه های از عدالت ترمیمی در جمهوری اسلامی افغانستان، فصلنامه علمی تخصصی پویش، دانشگاه خاتم النبیین(ع) افغانستان کابل، 1394.
  • استرداد مجرمین و نحوة اجرای آن با تاکید بر قانون استرداد افغانستان، فصلنامة علمی-پژوهشی، دانشگاه خاتم النبیین(ص)، سال اول شماره دوم، زمستان 1395
  • مجازات تبعی چالشها و راهکارها با تاکید بر قانون جزای افغانستان، فصلنامة علمی-پژوهشی، دانشگاه خاتم النبیین(ص)، سال دوم شماره سوم، بهار 1396
  • آثار محکومیت کیفری و مبانی آن، فصلنامة علمی-پژوهشی، دانشگاه خاتم النبیین(ص)
  • جایگاه بزه دیدگان در قوانین کیفری افغانستان، نشریة علمی- تخصصی بنیاد اندیشه، سال اول شماره سوم، بهار 1395
  • مصونیت کیفری نمایندگان شورای ملی در حقوق افغانستان، بنیاد اندیشه، سال چهارم، شماره 13، خزان 1397.

عزیزالله فصیحی

رتبه علمی: پوهندوی و عضو هیئت علمی دانشکده حقوق

محصل دوره دکتری رشته حقوق جزا در دانشگاه تهران از سال ۱۳۹۲- ماستر حقوق جزا و جرم شناسی از دانشگاه اهل بیت در سال ۱۳۸۹ و لیسانس حقوق از مشهد

آثار علمی:

فعالیت ها و تجربیات کاری:

علی احمد رضائی

رتبه علمی: پوهندوی و عضو هیئت علمی دانشکده حقوق

محصل دوره دکتری در دانشگاه فردوسی در رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی و ماستر در رشته فقه و معارف اسلامی

آثار علمی:

مرجعیت علمی اهل بیت از نظر حنفیان؛ ۱۳۹۰
اهل بیت محور تقریب اسلامی؛ ۱۳۹۰
امام صادق و اخوت دینی؛ ۱۳۸۸
سیره و اندیشه تقریبی امام اعظم؛ ۱۳۸۶

قاسم علی صداقت

رتبه علمی: پوهنوال و عضو هیئت علمی دانشکده حقوق

محصل دوره دکتری دانشگاه شهید بهشتی تهران در رشته حقوق عمومی – عنوان تزس دکتری “نظارت اساسی در افغانستان و عراق” – ماستر در رشته حقوق عمومی

آثار علمی:

الف) کتب:

  • “راهکارهای تضمین حقوق شهروندی در فقه اسلامی و قوانین افغانستان”؛ جامعه الصمطفی؛ ۱۳۸۸
  •  حقوق اساسی افغانستان؛ موسسه امام خمینی؛ ۱۳۹۱

ب) مقالات:

  • مرزبندی حوزه های انتخاباتی در افغانستان؛ ۱۳۹۳؛
  • تعهدات ایجابی دولت در برابر شهروندان از دیدگاه امام علی؛ ۱۳۹۱
  • عوامل اقتصادی فساد اداری؛ ۱۳۸۹
  • شورای ملی و کارویژه های نظارت بر قدرت؛ ۱۳۸۸
  • بررسی پروسه انتخابات ریاست جمهوری؛ ۱۳۸۷
  • صلاحیت ها و کارویژه های مجلس سنای افغانستان؛ ۱۳۸۷

محمدعیسی فهیمی

رتبه علمی: پوهنمل و عضو هیئت علمی دانشکده حقوق

ماستر و لیسانس فقه و معارف اسلامی از جامعه المصطفی العالمیه در سال ۱۳۸۹ و ۱۳۷۶

آثار علمی:

سید یعقوب عارفی

موقف اداری: آمر برنامه های فوق لیسانس

رتبه علمی: پوهندوی و عضو هیئت علمی دانشکده حقوق

ماستر از رشته حقوق خصوصی در سال ۱۳۸۸ و لیسانس معارف اسلامی و حقوق در سال ۱۳۸۴ از جامعه المصطفی العالمیه

آثار علمی:

الف) کتب:

چندین اثر آماده ای چاب

ب) مقالات:

  • ضمان قهری؛
  • وکالت در حقوق افغانستان و ایران؛
  • شرایط صحت نکاح از منظر فقه اسلامی؛
  • نقش اکراه در معاملات از منظر فقه اسلامی؛
  • مرور زمان مدنی.

کانالهای ارتباطی با دانشکد فقه و حقوق:

شماره تماس: 0744089858